HVILKEN PORTVIN SKAL DU VÆLGE?
For mange er portvin den søde, mørkerøde drik, der serveres til risalamanden juleaften. Men den traditionsrige portugisiske vin kommer i mange afskygninger fra en nøddeagtig Tawny til en frisk, hvid portvin og en kølig, pink rosé. Bland med tonic, og vupti – så du har en sommer-cocktail.
Der findes to hovedtyper af portvin: fadlagret og flaskelagret. De fadlagrede er perfekte til kager med tørret frugt, nødder og mandler. De flaskelagrede er gode til ost og desserter. Men så enkelt er det alligevel ikke altid. I denne guide får du først nogle faktuelle informationer om portvin. Senere hen går vi i dybden med de enkelte typer, og hvad de egner sig til.
Portvinsfakta
Portvin er vin fremstillet på druer høstet i Portugal, særligt fra vinområdet omkring Douro-dalen i det nordlige Portugal. Druesaft, -skaller og -kerner gærer til vinen når en alkoholprocent på seks til syv, hvorefter der tilføjes druesprit for at stoppe gæringen og bevare restsukkeret i vinen. Portvin opnår i reglen 20 procent alkohol. Herefter er det den måde og periode hvorpå vinen lagres, der afgør, hvilken type portvin der skabes. Grundlæggende findes der to typer portvin: Ruby og Tawny port, inden for hvilke der findes flere forskellige varianter.
Bulas – Diwine 2020, rødvin
Producent: Bulas
Alc. %: 14 % Indhold: 75 cl. Winemaker: Joane Duarte Druer: Touriga National, Touriga Francesa, Årgang: 2018 Servering: Serveres og drikkes med fordel ved 14-16 grader.Helt usædvanlige 97 point i Decanter
Bulas 10 Års Tawny
Producent: Bulas
Alc. %: 20 % Indhold: 75 cl Winemaker: Joane Duarte Druer: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz mm. Servering: Kælderkoldt, det vil sige omkring 12- 15°C. Tawny portvin holder sig bedre i flasken end de røde typer. Husk at servere vinen i et rigtig portvinsglas, der tillader den kraftige bouqet at komme til sin ret. Bulas 10-års Tawny er resultatet af en omhyggelig blanding af vine fra flere årgange, lagret i gamle egetræsfade og lavet efter de gamle Douro-vinfremstillingstraditioner. Vinen har stadig rødlige farvetoner fra de yngre årgange, der er i blendet, og som bidrager med friskhed og noter af røde bær. Derudover har den selvfølgelig tawnyernes karakteristisk gyldne farve, som er et resultat af fadlagringen, hvor nogle af de friske frugter bliver afrundet til karameliserede figner, rosiner og andre tørrede frugter. Takket være den gode blanding af yngre og ældre vine (de ældre tawnyer indeholder mest gamle årgange) bliver smagen dejligt domineret af syltetøj og ikke for sukkersød. Meget elegant vin, der er god til ost og fremragende som en eksklusiv hverdagsvin.Bulas 20 Års Tawny
Producent: Bulas
Alc. %: 20 % Indhold: 75 cl. winemaker: Joane Duarte Druer: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz m.m Servering: Kælderkoldt, det vil sige omkring 12- 15°C. Tawny portvin holder sig bedre i flasken end de røde typer. Husk at servere vinen i et rigtig portvinsglas, der tillader den kraftige bouqet at komme til sin ret. Bulas 20-års Tawny er manges favorit i sin kategori. Den har en fin balance i sine rige aromaer af figner og rosiner med en glat og silkeblød fornemmelse i munden. Helt klart den sikre vinder at medbringe til et middagsselskab. Denne type portvin er et blend af mange årgange, og det giver vinen dens store kompleksitet. Friskhed fra de yngste årgange og yndet ælde fra de ældste (~50 år). Tag et glas med foran pejsen og nyd smagen af brændte figner i karamelsauce. God fornøjelse!Bulas LBV 2017
Producent: Bulas
Alc. %: 20 % Indhold: 75 cl. Winemaker: Joane Duarte Druer: Touriga National, Touriga Francesa, Servering: Ruby style portvine skal serveres ved 16-18°C for at bibringe vinen lidt friskhed i forhold til stuetemperatur. De røde portvine holder sig generelt ikke så godt i flasken efter åbning; dog kan nogle af de meget unge og rå LBV'er og Vintage have godt af at få lidt luft. Husk at servere vinen i et rigtig portvinsglas, der tillader den kraftige bouqet at komme til sin ret. Late Bottled Vintage fra Topåret 2017 - Tappet efter hele 6 år på stålfad Endelig er denne perle af en Late Bottled Vintage frigivet. Vi har ventet længe, men på grund af portvinens uhørte tæthed, er det blevet vurderet at den først efter 6 år var klar til at blive tappet. Vinen er fodtrådt, for at opnå den bedst mulige kvalitet, og opbevaret på stålfad, indtil den bliver tappet. Den er ufiltreret ved flaskning og kan udvikle sig mange år fremover på flasken. Bulas's LBV har en dyb og tæt LBV-stil, hvor vinene er fyldige og frugtige. Denne portvins er ingen undtagelse, men de mange år på stålfadet har gjort vinene tilgængelig nu (2023). Dyb mørkerød farve i glasset med facetter grænsende til det sorte. En meget intens og kompleks aroma med noter af brombær, solbær og kirsebær. I munden er den meget tæt og med en meget nærværende men hovedsalig bløde tanniner. Vinen bliver længe i munden og giver en behagelig eftersmag. Flasken bør opbevares liggende i mørke med en konstant temperatur mellem 14 og 16 grader. Man kan med fordel dekantere vinen før servering for at tage toppen af tanninerne. Står godt til stærk ost.Bulas Vintage 2020
Producent: Bulas
Alc. %: 20 % Indhold: 75 cl. Winemaker: Joane Duarte Druer: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz m.m Servering: Ruby style portvine skal serveres ved 16-18°C for at bibringe vinen lidt friskhed i forhold til stuetemperatur. De røde portvine holder sig generelt ikke så godt i flasken efter åbning; dog kan nogle af de meget unge og rå LBV'er og Vintage have godt af at få lidt luft. Husk at servere vinen i et rigtig portvinsglas, der tillader den kraftige bouqet at komme til sin ret.Bulas White Reserva
Producent: Bulas
Alc. %: 19,5 % Indhold: 75 cl. Winemaker: Joane Duarte Druer: Malvazia Fina, Rabigato og Gouveio Servering: Denne vin skal serveres afkølet til omkring 8-10°C. Vinen blomstrer ved at få friskhed fra afkølingen, men skal ikke være helt køleskabskold. Husk at servere vinen i et rigtig portvinsglas, der tillader den kraftige bouqet at komme til sin ret. En dejlig forfriskende og frugtet hvid portvin, som med fordel kan bruges til Port-Tonic. Lækker afkølet som aperitif. Den første hvide portvin fra Bulas har allerede fået sit faste publikum. Den har Bulas's sødme og elegance og fremstår flot gylden i glasset efter de fem år på egetræsfadet. Det klæder denne vin rigtig godt at blive afkølet, da det giver den en lækker friskhed, som fint balancerer sødmen. Den kan serveres afkølet som aperitif, som dessertvin eller blot i slutningen af et måltid. I smagen finder man noter af melon, fersken, mandler og abrikoser. Blendet af druer giver vinen en del sødme, men den når aldrig at blive for fed i smagen, da nye smagsnuancer af friske frugter overtager hinanden. Eftersmagen er ikke verdens længste, men supplerer vinen godt idet man aner lidt nødder ind i mellem, som bidrager til de finere nuancer. Er fortrinlig til den klassiske Port-Tonic, hvor hvid portvin og Tonic blandes i lige dele og serveres iskoldt med knust is, som en kold sommerdrink på terrassen eller som aperitif.CARM – Late Bottled Vintage 2012
Producent: Carm
Alc. %: 20 % Indhold: 75 cl. Druer: Touriga National, Touriga Francesa, Servering: Ruby style portvine skal serveres ved 16-18°C for at bibringe vinen lidt friskhed i forhold til stuetemperatur. De røde portvine holder sig generelt ikke så godt i flasken efter åbning; dog kan nogle af de meget unge og rå LBV'er og Vintage have godt af at få lidt luft. Husk at servere vinen i et rigtig portvinsglas, der tillader den kraftige bouqet at komme til sin ret. Tilbud på 3 flaskerDen vildeste mad-portvin
CARM – Late Bottled Vintage 2012 (Pris ved 3 stk.)
Producent: Carm
Alc. %: 20 % Indhold: 75 cl. Druer: Touriga National, Touriga Francesa, Servering: Ruby style portvine skal serveres ved 16-18°C for at bibringe vinen lidt friskhed i forhold til stuetemperatur. De røde portvine holder sig generelt ikke så godt i flasken efter åbning; dog kan nogle af de meget unge og rå LBV'er og Vintage have godt af at få lidt luft. Husk at servere vinen i et rigtig portvinsglas, der tillader den kraftige bouqet at komme til sin ret.