FioniaFlaskerne er en serie specielt udvalgte whiskys fra Whiskybroker i Glasgow. De er enkeltfads aftapninger i begrænset antal og individuelt nummereret fra 1 til ca. 80. Og de er alle tappet ved Cask Strength.

 

 Fioniaflasken nr. 5 er fra Lowland destilleriet ‘Girvan’. Den er 10 år og igen en ‘Cask Strength’ på 58,9

Udseende: En flot mahogni glød, hen af mørkt kobber.

Aroma: Allerede ved skulderhøjde fornemmer man en herlig duft af karamel. Når man så får duftorganet i glasset, mødes man af en varm duft af vanilje, brun farin og en smule chili der kildre i næsen. Dernæst åbner den for både tørre egetræs karakterer, samt en lækker skarp salmiak duft. Man oplever også både créme brulée, engelsk lakrids, brændte mandler og selvfølgelig en hel del ædel sherry. Efter lidt tid i glasset udvikler den spændende nuancer af basilikum, hvid peber, citrongræs, enebær og en anelse muskatnød. Desuden kan man dufte en skøn appelsinmarmelade blandet med kandiserede æbler. I baggrunden finder man en let floralisk renhed, der afbalancerer sødmen og giver behagelige toner af hvede, birkeblade og bonderoser.

Krop: En kraftig og stærk smag, der brænder godt i munden og giver hår på brystet. Meget fyldig og dejlig tør.

Smag: Til at starte med oplever man en mindre eksplosion i munden, af smag og styrke. Man oplever især vanilje og fadkarakter, blandet med peber og stærk chili. Dernæst åbner den op for mæsket korn, både byg og hvede, samt en overraskende ren smag af honning og lakrids. Man oplever også tørrede abrikoser, kandiseret æble, rosiner og kogt paradisfrugt. Så kommer der spændende nuancer af læder, egetræ, kanel, olie, nye gummisko og en smule sort te. Man fornemmer desuden både tør sherry, anis, valnødder, marcipan og helt mørk chokolade. Eftersmagen er varm og lang, og smager læskende af tørrede dadler, vingummi og lækker créme brúlée.

Se flere oplysninger her.

 Fioniaflasken nr. 4 er fra Highland destilleriet Macduff. Den er 9 år og vanen tro, en ‘Cask Strength’ på 56,6%.

Farve: Sart som hvidvin.

Aroma: Mild med undertoner af nyhøstede æbler og citroner. Den høje alkoholstyrke giver den en frisk og let skarp karakter.

Krop: Fylder hele munden med en brændende smag.

Smag: Vanilje, smør, lidt salt og hvid peber.

Udsolgt i 0,7L men kan stadig fås som 0,2L her.

 FF3Fioniaflasken nr. 3 kommer fra destilleriet Aultmore i Speyside. Det er en 8 års single malt som har været på sherry fade i hele lagringstiden, hvilket giver den en pragtfuld mørk farve, nærmest som sirup. Normalt fordamper der ca. 1% af alkoholen pr. år, men alligevel holder denne imponerende ‘Cask Strength’ 67,3%. Den dufter af lakridsrod, kanel, pebermynte og chili. Og man kan smage kanel, ingefær nellike, lakrids, chokolade og flere andre krydderier.

Udsolgt.

 FF2Fioniaflasken nr. 2 er en 22 års single malt fra Highland destilleriet Blair Athol. Også denne whisky har, alderen taget i betragtning, en imponerende høj alkoholstyrke på 58,4% Dufter af nellike, blomstrende lyng og egetræ, og smager tydeligt af vanilje, toffee og lidt lakridsrod.

Udsolgt.

 FF1Fioniaflasken nr. 1 er en 21 års cask-aftapning på 56% fra Islay. Den har ligget på sherry fade i hele lagringstiden og er let røget. Dufter kraftigt af vanilje, lidt kanel, lakrids og et strejf af chokolade.  Af en Islay Malt at være, er den usædvanlig mild og rund i smager.

Udsolgt.